poniedziałek, 19 grudnia 2011

Problematyka odwodnienia

Problematyka odwodnienia

Autorem artykułu jest Wiktor Ptaszyński



Im większa jest intensywnośc wysiłku fizycznego, tym więcej ciepła wydziela ludzki organizm. Zostaje ono wydalone głównie przez skórę w formie potu. Sportowiec może w czasie godziny wypocic 1 litr płynów, a w skrajnych przypadkach nawet ponad 3 litry.

Im większa jest intensywnośc wysiłku fizycznego, tym więcej ciepła wydziela ludzki organizm. Zostaje ono wydalone głównie przez skórę w formie potu. Sportowiec może w czasie godziny wypocic 1 litr płynów, a w skrajnych przypadkach nawet ponad 3 litry.

Odwodnienie organizmu wpływa zarówno na osiągnięcia, jak i na jego zdrowie. Mimo że organizm ludzki jest zbudowany w 60% z wody, nie jest w stanie utworzyc jej zapasów, z których mógłby czerpac w nieskończonośc. Każda utrata wody wydalonej przez skórę powoduje jej natychmiastowy deficyt w organizmie. Inaczej jest z rezerwami energetycznymi, które potrafimy magazynowac w dużych ilościach w formie tkanki tłuszczowej i glikogenu.

Utrata płynów powoduje istotny spadek objętości osocza, czyli płynnej części krwi. Mniejszy strumień krążącej krwi powoduje ograniczenie dostawy tlenu do komórek. W konsekwencji serce zmuszone jest do większego wysiłku- bije szybciej, starając się wyrównywac te niedobory. Częściej powtarzające się uderzenia serca powodują zwiększone wytwarzanie szkodliwych produktów przemiany materii. W mięśniach narasta tzw. dług tlenowy i zakwaszenie. Ze względu na problemy z usuwaniem zbędnych produktów przemiany materii podnosi się temperatura ciała. Wszystkie te procesy fizjologiczne powodują szybsze zmęczenie organizmu. Osłabienie zaczyna się pojawiac w momencie, kiedy ubytek wody wynosi 2% masy ciała.

Objętośc osocza u wybitnych sportowców jest o 20-30% większa niż u przeciętnego człowieka. Ma to niebagatelny wpływ na wysoką odpornośc organizmu na odwodnienie. Laursen (2006) wykazał, że triathloniści ze ścisłej światowej czołówki całkiem dobrze znoszą straty wody sięgające nawet 3% masy ciała. Sportowcy amatorzy powinni jednak pamiętac, iż nie mogą porównywac się z uodpornionymi na odwodnienie mistrzami. Interesuje Cię sport. Wejdź i zobacz!

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Rola węglowodanów w wysiłku wytrzymałościowym

Rola węglowodanów w wysiłku wytrzymałościowym

Autorem artykułu jest Wiktor Ptaszyński



Węglowodany (cukry) to podstawowe "paliwo", z którego korzysta ludzki organizm podczas wysiłku fizycznego. Są dużo szybciej przekształcane w mięśniach w energię niż tłuszcze.

Ponieważ w dzisiejszym świecie spożywamy ogromne ilości cukrów, nasz organizm do perfekcji opanował korzystanie z tej "siły napędowej". Jednak "specjalizacja węglowodanowa" nie jest korzystna dla organizmu, ponieważ wykorzystując przede wszystkim cukry zaniedbujemy spalanie (oksydację) tłuszczów, a zachwianie tej równowagi jest najprostszą drogą do magazynowania tkanki tłuszczowej.

Organizm człowieka ma pewne ograniczone rezerwy węglowodanów. Zalicza się do nich cukier we krwi oraz glikogen mięśniowy i wątrobowy. gdy podczas treningu zostają one całkowicie wykorzystane, energia musi być pozyskiwana z innego, alternatywnego źródła - z zapasów tłuszczów, obecnych we krwi, mięśniach i przede wszystkim w tkance tłuszczowej. Jak jednak właśnie wspomnieliśmy, procesy metaboliczne, odpowiedzialne za oksydację tłuszczów, są u nas osłabione. Dlatego po wyczerpaniu rezerw węglowodanów pojawia się nagłe zmęczenie, wynikające z faktu, iż nie potrafimy optymalnie wykorzystać zapasów tłuszczowych.

Aby temu zapobiec, należy uzupełnić rezerwy cukrów w organizmie przed wysiłkiem i utrzymywać ich odpowiedni poziom podczas jego trwania. Węglowodany odgrywają też bardzo ważna rolę w regeneracji potreningowej. Razem z białkami utrzymują odpowiedni poziom masy mięśniowej. Dieta sportowców powinna być bogata w węglowodany, a ich przyjmowanie jest ważne zarówno przed wysiłkiem, jak i w jego trakcie. Interesujesz się sportem. Wejdź i zobacz. cdn...

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Jak stracić na wadze?

Jak stracić na wadze?

Autorem artykułu jest Wiktor Ptaszyński



Choć dieta odchudzająca jest właściwym rozwiązaniem w walce ze zbędnymi kilogramami , może sprawić wiele problemów. Poniżej przedstawiamy sześć najważniejszych. W ich rozwiązywaniu mogą służyć pomocą suplementy.

1. Spadek metabolozimu

Niższa kaloryczność posiłków prowadzi do szybkiego deficytu energii. Dochodzi wtedy do obniżenia tempa przemiany materii. Aby zredukować wydatki energetyczne, organizm hamuje wydzienlanie hormonów tarczycy. Zmniejszenie aktywności tarczycy obniża z kolei temperaturę ciała (to tak jakbyśmy przykręcili termostat, żeby płacić niższe rachunki za energię). Stajemy się bardziej wrażliwi na zimno. Badania SU.VI.MAX wykazały, że aktywność tarczycy u Francuzów - nawet bez stosowania diety odchudzającej - nie jest zbyt wysoka. Jej dodatkowe ograniczenie może być niekorzystne dla zdrowia. W przypadku spowolnienia metabolizmu warto zastosować suplementy, które go przyspieszą. Ich przykładem są substancje roślinne stymulujące procesy termogeniczny (wytwarzanie ciepłoty ciała).

2. Obniżenie poziomu utleniania tłuszczów

Adrenalina i noradrenalina, oddziałując na receptory beta- adrenergiczne, powodują uwalnianie lipidów z tkanki tłuszczowej. Jednak im dłużej trwa dieta, tym bardziej spada wydzielanie tych dwóch hormonów lipolitycznych (moblilizujących kwasy tłuszczowe).

Już po czterech tygodniach spadek jest bardzo wyrażny, zwłaszcza w przypadku noradrenaliny. Obniżenie poziomu tych dwóch katecholamin objawia sie zmęczeniem. Aby mu przeciwdziałać, regularnie do diety należy zadbać o regularny wysiłek fizyczny, który zwiększa wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny

3. Wzrost apetytu

Wraz ze wzrostem zmęczenia i rozdrażnienia rośnie ochota na jedzenie. Człowiek znajduj sie w patowej sytuacji, która świetnie tłumaczy, dlaczego tak wiele diet odchudzających kończy sie fiaskiem. Zmęczone ciało, pomimo dręczących nas wyrzutów sumienia, nadrabia stracone kilogramy. Pomocne są w tej sytuacji suplementy, które zmniejszają apetyt. Warunkiem ich efektywności jest jednak zachowanie umiarkowanej i rozsądnej diety.

Nadmierny apetyt może wynikać nie tylko z niezdolności do wykorzystywania tłuszczów w celu uzupełnienia deficytów energetycznych, ale świadczyć również o niedoborach witamin i minerałów. Są to powody uzasadniające zastosowanie odpowiedniej suplementacji w tym zakresie.

4. Utrata beztłuszczowej masy ciała

Friedlander (2005) donosi, że po 21 -dniowej diecie odchudzającej, podczas której kaloryczność posiłków zmalała o 40%, zdrowy mężczyzna może stracić 4 kg, z czego ponad połowę stanowią mieśnie i masa kostna. Tempo podstawowej przemiany materii zmiejszyło się w czasie doświadczenia o 10%. U kobiet utrata beztłuszczowej masy ciała jest zwykle jeszcze większa niż u mężczyzn.

Strata tkanki mięśniowej jest bezpośrednio związana z obniżeniem kaloryczności posiłków oraz z niezdolnością organizmu do wykorzystywania rezerw tłuszczowych. Natomiast ryzyko utraty masy kostnej podczas stosowania diety odchudzającej można wyjaśnić na wiele sposobów, Składa się na to:

- spadek wydzielania hormonów, które sprzyjają budowie tkanki kostnej,

-wzrost wytwarzania hormonów rozkładających tkankę kostną,

-zmniejszony pobór wapnia z pożywieniem,

-ograniczenie zdolności układu pokarmowego do wchłaniania wapnia.

5. Zaburzenia poziomu kwasowości krwi

W trakcie odchudzania do krwi przenikają duże ilości kwasów tłuszczowych uwalniane z adipocytów, podnosząc jej kwasowość. Ponadto dieta wysokobiałkowa, skądinąd bardzo skuteczna, również przyspiesza zakwaszenie krwi. Proces ten jest dodatkowo spotęgowany przez ograniczenie spożywania węglowodanów. Pojawia się więc niekorzystny efekt uboczny diety odchudzającej, czyli zachwianie równowagi kwasowo - zasadowej krwi. W środowisku o podniesionej kwasowości spalanie tłuszczy jest wolniejsze, a organizm zaczyna czerpać energię z tkanki mięśniowej. Wprowadzenie do diety dwuwęglanu sodu wyrównuje pH krwi, w konsekwencji obniża katabolizm mięśniowy i kostny, co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

6. Problemy krążeniowe

Nadwaga zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Niskokaloryczna dieta, którą stosujemy w walce z niepożądanymi kilogramami, teoretycznie powinna minimalizować zagrożenie ich wystąpienia. Jednak, paradoksalnie, dieta odchudzająca może podnosić stężenie homocysteiny (aminokwasu siarkowego, który zwiększa groźbę incydentów sercowo-naczyniowych). Przyjmowanie trzech witamin z grupy B - kwasu foliowego, B12 i B6 - wpływa na zahamowanie tego wzrostu, a nawet na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi.

Powered by sportonline.18mw.pl

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Dobór odpowiednich odżywek i suplementów do własnego celu

Dobór odpowiednich odżywek i suplementów do własnego celu.

Autorem artykułu jest Bartłomiej Bielewicz



Wiele osób w wyniku braku zadowolenia z własnej wylwetki chce "zabrać się za siebie". Nie wiedzą jednak od czego zacząć. Regularnie trenują, starają się odpowiednio odżywiać, lecz efekty ich pracy nie są zadowalające. Wiedzą oczywiście o istnieniu suplementów, jednak nie wiedzą co i jak powinni stosować. Czy Wy też macie taki dylemat?

Jeśli tak, to dobrze trafiliści. Przede wszystkim na samym poczatku musimy określić cel jaki założyliśmy. Czy jest to budowanie masy mięśniowej czy rzeźbienie- nietrafne określenie odchudzania.

Na samym początku zaznaczę, iż jednoczesne odchudzanie i budowanie masy mięśniowej jest niemal niemożliwe, nie wspominając już o zamienianiu tłuszczu w mięśnie. Są to biologicznie dwie różne tkanki i jest to niemożliwe. Jeśli decydujemy się na budowanie masy mięśniowej należy zwrócić uwagę na ilość posiłów w naszej diecie. Jeśli spożywamy mniej niż 4-5 posiłów, powinniśmy nasz jadłospis uzupełnić odżywką typu gainer (masową). Spożywamy wtedy 1-2 szejki w ciągu dnia między posiłkami. Jeśli spożywamy więcej posiłków, czyli 4-5 lub więcej dobrze jest skożystać z odżywki białkowej i stosować ją wraz z posiłkami oraz po treningu. Bez wzgledu na to czy stosujemy białko czy też gainera, najważniejsza porcja jest po treningu. Organizm wtedy jest w stanie tzw. okna anabolicznego, kiedy to potrzebuje wszelkich wartościowych składników aby odbudować mięśnie i energię po ciężkim treningu. Warto też wspomóc suplementacje kreatyną, gdyż jest to najskuteczniejszy legalny suplement. Nie należy jednak zapominać iż kreatyna nie jest budulcem mieśni, a tylko przyspiesza ten proces. Bez budulca więc (jedzenie, białko, gainer) żadna kreatyna nie przyniesie zamierzonych efektów. Niezbędne są też dobrej jakości natulane witaminy. Mając te infomacje zastanawiamy się też gdzie kupić dane suplementy i uzyskać fachową poradę. Jednym z profesjonalnych sklepów z odżywkami i suplementami jest Best Body odżywki Kraków gdzie uzyskacie porady dietetyczne, treningowe oraz suplementacyjne.

Jesli naszym celem jest zgubienie zbędnego tłuszczu należy zwrócić uwagę na dwie kategorie suplementów. Przede wszystkim na spalacze tłuszczu tj. termogeniki lub spalacze lipotropowe. Pierwsze z nich są skuteczniejsze, lecz nieodpowiednie dla osób z nadcisnieniem lub źle reagujących na kofeine. Drugie oparte są na dużych dawkach l-karnityny, choliny, inozytolu itp. składnikach transportujących tłuszcze do mitochondii, gdzie są spalane. Innym skutecznym suplementem jest białko. Podczas redukcje należy je spożywać między posiłkami tak aby przyspieszyć metabolizm i wykorzystać nasz tłuszcz jako energię potrzebną do strawienia takiego koktajlu. Znając już podstawy łatwiej będzie nam rozpocząc podróż w świecie odżywek i suplementów diety.

---

ekipa Best Body


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Różnice w odżywkach węglowodanowo - białkowych, czyli typu gainer.

Różnice w odżywkach węglowodanowo - białkowych, czyli typu gainer.

Autorem artykułu jest Bartłomiej Bielewicz



Na rynku dostepna jest niezliczona masa tzw. gainerów. Różnią one się nie tylko cenami oraz opakowaniem, ale przede wszystkim zawartością. To właśnie skład odzywek węglodowanowo-białkowych jest najważniejszy. Przyjżyjmy się dokładnie ich kompozycji, bo czy aby napewno znasz różnice między nimi i z czego one wynikają?

Jak wiadomo gainery składają się przede wszystkim z trzech rodzajów makroskładników. Zdrowych tłuszczy, białka zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego i przede wszystkim z węglowodanów, które są najlepszym źródłem energii. Szczególna uwagę musimy zwrócić przede wszystkim na dwie rzeczy. Pierwsza z nich to źródło z jakiego pochodzi białko. Druga, równie ważna to rodzaj użytych węglowodanów w odżywce. Białko posiadające najwyższą wartość biologiczną to białko jaja kurzego oraz białko serwatkowe. Białka roślinne są gorszej jakości i ich należy się wystrzegać wybierając dobry gainer. Obecnie na rynku 99% gainerów to niemal jedno i to samo, czyli białko, odrobina tłuszczy i niskiej jakości węglowodany w postaci maltodekstryny, glukozy i fruktozy. Innymi słowy węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, po których łatwo się otłuścić. Każdy pewnie zastanawia się dlaczego producenci używają takich węglowodanów które dodają energii tylko przez krótki czas, mocno podnoszą cukier we krwi i powodują ryzyko otłuszczenia organizmu. Otóż takie węglowodany ją poprostu tanie. Mało kto zwraca uwagę na skład. Na rynku wyjątkowym składowo gainerem jest Scitec Jumbo posiadający w składzie nie jeden a kilka rodzajów węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo jest on wzmocniony wieloma substancjami pomocniczymi jak glutamina, tauryna czy aminokwasy rozgałęzione. Odżywka posiadająca w składzie dobre węglowodany zapewnia stopniowe uwalnianie energii, zapobiega skokom cukru we krwi, a także pomaga budować dobrej jakości masę mięśniową. Różnice między dobrymi gainerami, a tymi popularnymi możemy porównać do przykładowego posiłku. Przeciętny gainer to tak jakbyśmy spożywali posiłek składający się z kawałka mięsa, łyżki oliwy i białego pieczywa bądź słodyczy. Dobrej jakości odżywka masowa to posiłek składający się z kilku rodzajów mięs, garści orzechów i ciemnego ryżu, czy chleba razowego.

Naprawdę warto zwrócić uwagę na to po jaką odżywkę sięgamy, gdyż inwestujemy po prostu w siebie i powinniśmy wybierać to co jest optymalne dla naszego organizmu oraz korzystnie wpłynie na naszą sylwetkę. Dobrej jakości masa mięśniowa to podstawa zdrowo wyglądającej i potężnej postury.

---

ekipa Best Body


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl